Sirop de papadie

luni, 3 iunie 2013 | Răspunde

Papadia este o sursă importantă de potasiu, sodiu, calciu, fosfor şi fier. Este utila in caz de hipertensiune, diabet, dar si in cura de slabire ! Cei care au studiat-o spun ca papadia imbunatateste functiile hepatice si ajuta la vindecarea bolilor de ficat. Este un diuretic puternic, curata sangele si sistemul digestiv, elimina metalele grele din tesuturi si ajuta la dizolvarea pietrelor de la rinichi. De asemenea, trateaza arsurile stomacale si are efect laxative.

Ingrediente

500g flori de papadie
5L apa plata
5Kg zahar
3 lamai mai mici sau 2 mari (doar zeama)
30g coji uscate de portocala (optional)

Mod de preparare

 Adunam florile, le cantarim, le punem intr-o strecuratoare si le trecem sub 2-3 jeturi de ape reci.Luam o oala de 10L, punem florile spalate si golim peste ele, cei 5L de apa plata. Punem oala pe aragaz, la foc mic si lasam sa de-a cateva clocote, eu am lsat-o 10’ decand a inceput sa fiarba. O luam de pe foc, punem capacul si o lasam deoparte pana a doua zi.A doua zi trecem continutul prin sita, avand grija sa stoarcem bine si florile. Punem dinnou sucul in oala limpezita si adaugam zaharul, zeama de lamae si cojile uscate de portocale .Punem oala pe aragaz, la flacara ce-a mai mica si fara capac. Siropul trebue sa fiarba incet, pentru a se pastra toate vitaminele.Eu am fiert siropul (gata preparat) in prima zi, 4ore, dupa care l-am lasat la racit.A doua zi am repetat operatiunea si l-am mai fiert inca 2 ore, pana am ajuns la consistent dorita. Cu o paleta, am adunat cojile de portocala, pe care le-am trecut prin zahar tos si le-am pus la uscat, le voi folosi pentru decor la dulciuri :), cand le-o veni vremea :).Nu trebue sa fie prea gros, deoarece dupa o pastrare mai indelungata, se zahariseste! Dar nici prea subtire, sa nu fermenteze! 
Anul acesta am recoltat papadia de pe munte  am avut noroc-ul sa fiu acolo tocmai in momentul ei de explozie florala, plina de polen si multa, foarte multa papadie, mare si frumoasa  Am fost pleca-ti de 1Mai la Poiana Marului, o gasca mare sapte familii, sa ne distram si normal sa ne relaxam. Asta am si facut de-altfel  dar cum pute-am eu oare ? sa nu profit sa-mi strang frumusete si bunatate de papadie ? si uite asa am inbinat util-ul cu placutul si m-am intors acasa cu cea mai curata si ozonata papadie pe care am preparat-o eu pana acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>