Prajitura cu miere de albine

vineri, 9 ianuarie 2015 | 2 Răspunsuri

O reteta veche, o prajitura care-mi place tare mult si pe care am mancat-o cu placere inca de cand ma stiu de-o schioapa  :-P

Timp de pregatire: 120′

Ingrediente

Aluat:
800g faina
2 oua
300g zahar
100g untura
4 linguri miere de albine
6 linguri lapte
1 lingurita bicarbonat de sodiu
Crema:
200g zahar praf
200g unt
2 plicuri zahar vanilat
400ml lapte
4 linguri gris
1 lamaie (doar sucul)
250g gem/dulceata 
bombonele ornament /optional

Mod de preparare

Pentru aluat, amestecam intr-o cratita ouale, zaharul si untura, punem cratita pe flacara, amestecam in continuare si punem pe rand mierea, laptele si bicarbonatul (stins intr-o lingura de lapte). Lasam sa de-a cateva clocote, luam cratita de pe foc si lasam amestecul sa se raceasca. Punem faina cernuta intr-un castron si turnam amestecul racit deasupra, apoi framantam bine pana optinem o coca ne-lipicioasa cu care se poate usor lucra.
Pornim cuptorul aragazu-ui, impartim coca in patru parti cat mai egale si rand pe rand, intindem cate o foaie, pe dosul tavii (unse si pudrate cu faina), pe care o coacem in cuptor la 180*, timp de 8-10', dupa care o transferam imediat pe un gratar si o lasam la racit. Procedam la fel cu toate foile.
Pentru crema, punem laptele cu grisul la fiert si lasam pana se ingroasa dupa care lasam amestecul la racit. Separat frecam untul moale (la temperatura camerei), cu zaharul si zaharul vanilat, iar cand grisul este rece complet, il adaugam rand pe rand (cate o lingura) in crema de unt, frecand in continuu pana incorporam tot grisul. Adaugam zeama de lamaie, amestecam si crema este gata ;-) . 
Asamblarea prajiturii:
Ungem foile doua cate doua cu crema de gris, iar la mijloc intindem gemul. Deasupra eu am uns cu un strat subtire de gem si am decorat cu bombonele de la Dr.Oetker, dar puteti presara zahar farin sau chiar sa intindeti o glazura daca doriti  :lol:.

2 păreri la “Prajitura cu miere de albine

  1. Alina

    Eu am facut-o. E deosebita, foarte delicioasa. Însă este prea puțină crema raportată la cantitatea de foi. Eu am dublat cantitatea de lapte si griș la crema. O zi frumoasă tuturor!

    Răspunde
    1. admin Autor articol

      Buna draga Alina, ma bucur in primul rand ca ai preparat prajitura dupa reteta mea si in al doilea rand ca v-a placut :) Cat despre crema draga mea… bineinteles tu o poti dubla :) gusturile nu se discuta, daca asa va place , asa o pregatesti :) , noi incercam pe cat posibil sa reducem cantitatile de creme si zahar…nu mai suntem chiar tineri :)
      Te imbratisez cu drag si iti doresc un sfarsit de saptamana relaxant !

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>