Kȕrtos – cozonac secuesc

marți, 31 ianuarie 2012 | Răspunde

Nu am mai facut de multa vreme acesti cozonacei care noua, ne plac tare mult. Si cum nuci sparte nu am avut… mi-am zis ca or fi buni ei si cu cocos. Si pe cuvant   :lol: nu m-am inselat deloc !!!

Timp de pregatire: 120 minute

 
 

Ingrediente

Ingredientept aluat:

30 gr drojdie
300 ml lapte
2 linguri zahar tos
500 gr faina
2 oua intregi
2 galbenusuri
80 gr margarina topita

2 lingurite praf de portocala un varf de cutit de sare
Sirop

200g zahar

1 lingurita esenta de vanilie

100ml apa

Glazura

8 linguri zahar tos
200g nuca de cocos

Mod de preparare

Am pus ingredientele pt aluat in masina de paine, am setat-o pt framantat si dospit si am lasat-o sa-si faca treaba.(Daca nu aveti masina, framantati un aluat normal din ingredientele date)

Intre timp am pus apa,esenta si zaharul pe foc si le-am lasat sa dea cateva clocote, mai exact pana s-a topit zaharul, apoi am dat siropul la rece.

Am amestecat nuca de cocos cu zaharul si le-am pus  intr-o tava, in care sa am suficient spatiu pt tavalitul formelor.

Dupa ce aluatul a dospit, l-am intins pe planseta presarata cu faina intr-o foaie de aprox 1cm grosime, pe care am taiat-o in fasii late cam de 2 cm .
Am uns formele, cu putina margarina si am infasurat  fasia de aluat, in spirala. Am uns cu sirop, spirala de aluat dupa care am tavalit-o prin zaharul cu nuca de cocos.

Am asezat formele in tava tapetata cu hartie de copt, lasand putin spatiu intre ele si le-am pus in cuptorul dinainte incalzit,  pentru 20’.

I-am lasat cam 10-15 minute, sa se raceasca, apoi rasucind usor, i-am scos de pe forme.

Sant la fel de gustosi si calzi si reci deopotriva.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>