Dulceata de portocale

joi, 21 ianuarie 2016 | Răspunde

Suntem in Ianuarie  :lol: , luna in care se spune ca portocalele sunt cele mai gustoase si aromate ;-) . Intamplarea a facut sa intru zilele trecute intr-un hipermarket si sa dau peste niste minunatii mari si parfumate de portocale 8-O  care erau si la un pret foarte bun :-D asa ca nu am stat deloc pe ganduri si mi-am umplut doua pungi  :-P asa sa fie destule  ;-) .
Deci povestea portocalelor :-D ati aflat-o deja…sa va spun si cum am preparat dulceata  ;-)

Timp de pregatire: aprox.120′

Ingrediente

3kg portocale curatate de coji
750ml apa plata
1,5kg zahar din sfecla 100% natural 
1kg mere golden curatate de cotor
2 lamai BIO - doar sucul

Mod de preparare

Pentru inceput spalam bine portocalele sub jet de apa si le lasam la scurs. Radem coaja, (fara partea alba), cu o razatoare sau cu o ustensila speciala (eu asa am procedat). Cojile rezultate le punem pe servete absorbante la uscat, pe calorifer  :-D . In doua zile, se usuca si le transferam intr-un borcan cu capac in care se vor pastra foarte bine. Astfel optinem cea mai naturala aroma/esenta de portocale pe care o vom folosi de-alungul anului in deserturi. 
Sa revenim la dulceata  :-D. Curatam portocalele de coaja ramasa, le despicam in doua si le taiem felii (vezi foto). 
Spalam foarte bine merele, le curatam de cotoare,nu si de coaja 8-O  (e plina de vitamine si pectina) si taiem in felii subtiri (vezi foto) .
Punem intr-o oala mai incapatoare apa si zaharul la fiert, la foc mic si amestecam pana se topeste zaharul. Adaugam merele si lasam la fiert sub capac, pana ce acestea se inmoaie si isi schimba culoarea,cam 20-25', adaugam zeama stoarsa de la cele doua lamai si feliile de portocale. Amestecam totul si lasam sa fiarba in continuare una ora sau pana ce dulceata este legata, amestecand din cand in cand :-P  .
Cum verificam ? :punem putina dulceata pe o farfurioara rece, daca in cateva secunde se intareste, este gata, daca curge, o mai fiebem putin :-D .
Intre timp spalam si sterilizam borcanele cu capac.
Cand dulceata este gata legata, o punem fierbinte in borcane, infiletam capacele si le asezam pentru 5-6' cu capacul in jos. Punem borcanele in paturi, (cu capacul in sus ;-) ) le acoperim bine si le lasam la duns, pana a doua zi  :-P. Etichetam si depozitam in camara  :-D .
Nu-i asa ca e simplu ? si ce bunatate de dulceta a iesit :lol: de te lingi pe degete nu alta  ;-) .
Si chiar mi-au iesit ceva borcane  8-O, nu gluma ;-)  sunt foarte incantata si de-abea astept sa o folosesc in viitoarele deserturi...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>