Dulceata aromata din ceapa rosie

duminică, 7 octombrie 2012 | Răspunde

Foarte gustoasa, aromata, servita impreuna cu fripturi, cartofi sau legume fierte, este un deliciu cu totul aparte !
Noua ne place foarte mult si tocmai de aceia am pregatit o cantitate consistenta Jsa ne ajunga toata iarna .
Inscriu aceasta reteta in concursul lansat de Teo , cu ocazia implinirii a 5 anisori de blogerit si a site-ului afaf , ce ne incanta gustururi-le cu diversele mirodenii si condimente minunate.

Timp de pregatire: 200′ 

Ingrediente

5 kg ceapa rosie

300ml ulei de masline

2,5kg zahar

2L vin rosu

300ml otet balsamic

2 linguri sare grunjoasa

1 lingurita pudra de chilli

2 lingurite praf de ghimbir

4 linguri amestec condiment

Mod de preparare

In primul rand mi-am pregatit , propriul meu amestec de condimente pe care le-am macinat in rasnita de cafea si pe care le pastrez in recipient bine inchis, in dulap, la intuneric. Contine: coriandru;enibahar;chimen;cuisoare;scortisoara;nucsoara si anason , aproximativ in cantitati egale.
Din ardei iuti bine uscati si trecuti prin rasnita cu tot cu seminte, mi-am preparat pudra de chilli.
Odata pregatite ingredientele am trecut la prepararea reteteiJ dar, mi-am pus manusile mai intai sa nu ma colorez.
Dupa ce am terminat de curatat ceapa (timp in care am si plans putinJ), am spalat-o si am taiat-o felii. Am pus uleiul la incins, am caramelizat 500g zahar si cand am obtinut o culoare usor maronie, am adaugat ceapa. Am amestecat si am lasat-o la calit pana a devenit usor sticloasa. Am adaugat sarea, apoi am stins amestecul, cu vin si am adaugat restul de zahar. Am amestecat usor pana cand a inceput sa fiarba, dupa care am dat focul la mic si am lasat-o sa fiarba usor, fara capac, timp de 2h, pana a inceput sa se lege. Am adaugat amestecul de condimente si am mai lasat-o la fiert inca 15’. Dulceta fierbinte, am pus-o in borcane sterilizate (pregatite din timp) pe care le-am legat/capsat, apoi le-am asezat in paturi si le-am lasat la duns pana cand sau racit de tot (eu le-am tinut acolo doua zile). 
Apoi le-am etichetat si le-am insirat frumosJ pe raft in camara.

Pofta buna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>